منوی دسته بندی
برای یک رصد خوب چه کارهایی انجام دهیم

برای یک رصد خوب چه کارهایی انجام دهیم

به رصدگاهی تاریک بروید

آلودگی نوری شهرها به میزان قابل‌توجهی دید شما برای رصد اجرام آسمانی کاهش می‌دهد. اگر در شهرهای بزرگ زندگی می‌کنید، حتما تجربه دیدن آسمانی تاریک را هنگام سفر خواهید داشت که به چه میزان ستاره‌های بیشتر در آسمان دیده می‌شوند. رصدگاه‌هایی که با هدف خاص رصد آسمان ساخته‌شده‌اند بهترین مکان‌ها از نظر تاریکی و همچنین امنیت و امکانات هستند. می‌توانید از انجمن‌های نجومی شهرتان در مورد نزدیک‌ترین رصدگاه‌ها به شهر محل زندگی خود اطلاعات کسب کنید.

فاز ماه را چک کنید.

نوری که از ماه بازتاب می‌شود بر تاریکی آسمان تاثیر می‌گذارد و این‌گونه اجرام کمتری را می‌توان دید. بخصوص اگر ماه در نزدیکی حالت بدر (ماه شب چهارده) باشد که بدترین زمان برای رصد محسوب می‌شود. بنابراین لازم است قبل از برنامه‌ریزی برای هرگونه شب رصدی فاز ماه را برای آن شب خاص چک کنید. کافی است تا نگاهی به بخش سال قمری تقویم خود بیندازید.

شرایط بهینه را شناسایی کنید.

اگر شرایط آسمان شما بهینه نباشد، نتیجه‌اش تنها اتلاف وقت شما برای تشخیص تفاوت ستاره و سیاره و همچنین رصد سایر اجرام خواهد بود. توانایی دیداری شما در رصد اجرام توسط عوامل بسیاری (چه انسانی و چه طبیعی) محدود می‌شود.

  • آلودگی نوری یکی از مهم‌ترین عوامل محدودکننده توانایی دید در شب شماست. اگر در کلان‌شهرها یا نزدیک به آن‌ها زندگی می‌کنید، برای رصد باید به فکر رفتن به مناطق دورتر از شهر باشید تا تاریکی آسمان خود را افزایش دهید.
  • پوشش ابری و همچنین زمین پوشیده از برف هردو بر روی میزان دید شما تاثیر نامطلوب می‌گذارند. در این‌چنین شرایطی برای رصد کار سخت‌تری را پیش رو خواهید داشت.

از سایر موارد محدودکننده دوری‌ کنید.

هر چه قدر که تجربه رصدی بیشتری کسب کنید، موارد بیشتری هست که توجه به آن‌ها می‌تواند به افزایش دید رصدی شما کمک کند. به‌طور مثال افزایش سطح نیکوتین بدن شما عاملی منفی خواهد بود. پس اگر سیگار می‌کشید بهتر است قبل از رصد این کار را نکنید. یا مورد دیگر افزایش قطر مردمک شماست که در فضای تاریک به یاری شما می‌آید. پس زمانی که چشم شما دارد به تاریکی عادت می‌کند از هرگونه اختلال در این فرایند پرهیز کنید. نگاه کردن به صفحه موبایل یا نور زرد چراغ‌قوه می‌تواند کاملا این روند را مختل کند. رصدگران حرفه‌ای حتی از ساعاتی پیش از شروع رصد با زدن چشم‌بند سعی می‌کنند تا سریع‌تر چشمان خود را به تاریکی عادت دهند.

استفاده از کاتالوگ‌های ستاره‌ای و آسمان‌نما

اگر در مورد ستاره‌های بسیاری که هر شب در آسمان می‌بینید گیج می‌شوید و نمی‌توانید محل اجرام مختلف را شناسایی کنید، یک راهنمای آسمان می‌تواند به کمک شما بیاید. می‌توانید کاتالوگ‌های ستاره‌ای را از کتاب‌فروشی‌ها بخرید، برخی از نقشه‌های آسمان را از اینترنت دریافت کنید یا اینکه یک نرم‌افزار آسمان‌نما را برای موبایل یا ویندوز خود دانلود و نصب کنید.

  • دقت کنید که راهنماهای آسمان شب که در اینترنت و یا مجله‌های نجومی وجود دارد برای مدت محدودی در حدود یک ماه معتبر است، چراکه با گردش زمین به دور خورشید منظره آسمان شب بالای سرتان تغییر می‌کند و در زمان‌های مختلف اجرام مختلفی را می‌بینید  که طلوع و غروب می‌کنند. (به‌احتمال‌زیاد در نقشه‌های آسمانی که دریافت کنید زمان مخصوص به آن نقشه درج‌شده است. غیر از زمان این نقشه برای مکان‌های مختلف افراد ساکن زمین نیز متفاوت است.)
  • نکته مهم دیگر این است که وقتی این نقشه‌ها را موقع رصد اجرام با خود همراه دارید، از یک چراغ‌قوه با نور قرمز (یا چراغ‌قوه معمولی که با تلق قرمز دهانه آن‌ها پوشانده‌اید) استفاده کنید. چراکه در شب چشمان شما کم‌کم به تاریکی عادت می‌کند و ستاره‌های بیشتری را می‌بیند ولی نگاه کردن به نقشه‌ها با نور معمولی باعث می‌شود که این کار صورت نگیرد و چشمانتان با تاریکی هماهنگ نشود.

دیدگاهتان را بنویسید